Η ΟΥΓΚΑΝΤΑ ''AKOYEI''


Στην Ουγκάντα των σαράντα εκατομμυρίων ψυχών και των σαράντα διαφορετικών διαλέκτων, στη χώρα αυτή  που ναι μεν η βιοτική κατάσταση ακόμα υστερεί αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα σε όλους τους τομείς, νέοι επιστήμονες με κρατικά κονδύλια ανέπτυξαν μια εφαρμογή με λειτουργία την αξιολόγηση της ακοής σε ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο μερικής ή ολικής απώλειας της ακοής τους! 


Η '' Wulira '' App, όπως ονομάστηκε, είναι μια εφαρμογή Android που λειτουργεί με βάση τις αρχές του ''καθαρού τόνου''.


Η εφαρμογή Wulira εκπέμπει ήχους συγκεκριμένων συχνοτήτων και πλάτους που κυμαίνονται από 125 hertz έως 8000 hertz και πλάτους μηδέν έως περίπου 100 decibels. Έτσι, κάθε φορά παίζεται ένας ήχος μέσω της εφαρμογής '' Wulira '', και ο ασθενής απαντά αν τον έχει ακούσει ή όχι.

Το επόμενο στάδιο είναι να στέλνονται τα αποτελέσματα στα νοσοκομεία της Ουγκάντα-είναι συνδεδεμένα με την εφαρμογή- και έτσι ο χρήστης από οποιαδήποτε τοποθεσία της επικράτειας της αφρικανικής χώρας γνωρίζει το πρόβλημα του και τον τρόπο αντιμετώπισης. Φυσικά όλα αυτά γίνονται μέσω android συσκευών. 

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο Google Play. Μάλιστα την κατέβασα, γράφτηκα και ακούω εξαιρετικά! Τώρα αν είχα θέμα θα έπρεπε να πάω εγώ ο ίδιος σε εδώ γιατρό που θα με κοίταζε ως ούφο ή να πεταχτώ ως εκεί για να σταλούν τα αποτελέσματα μου σε τοπικό νοσοκομείο.

Η τηλεϊατρική σε ακόμα πιο προχωρημένα στάδια εντοπισμού και επίλυσης του προβλήματος.

Το App Wulira επιλέχθηκε ως πρώτη εφαρμογή μεταξύ κορυφαίων τεχνολογικών νεοσύστατων στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία του 2018.