Η ΑΦΡΙΚΗ ΤΩΝ DRONES

Όσο περνάει ο καιρός θα βλέπουμε περισσότερα drones που θα πετούν με καθορισμένη άδεια από κρατικό οργανισμό σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας εκτελώντας διάφορες εργασίες, ιδιωτικές και μη.

Σε αυτό το μήκος κύματος αρκετές χώρες της Αφρικής επενδύουν χρήματα είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε από κονδύλια παγκόσμιων φορέων με σκοπό την εισροή κεφαλαίων στα κρατικά ταμεία ολοκληρώνοντας παράλληλα δραστηριότητες και υποχρεώσεις δημοσίων υπηρεσιών.

Δεν είναι τυχαίο που η Μαροκινή ΑTLAN Space με έδρα το Ραμπάτ, διακρίθηκε πριν δυο μήνες από το National Geographic για την μοναδική τεχνολογία που ανέπτυξε σχετικά με την μεγάλη πτητική αυτονομία ανιχνευτικών drones.

Η συγκεκριμένη περίπτωση της ATLAN Space χρησιμοποιήθηκε στις Σεϋχέλλες με σκοπό, κυρίως, την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας. Τα drones είχαν στο λογισμικό τους πληροφορίες σχετικά με τις ζώνες που απαγορεύεται το ψάρεμα, με τα είδη πλοίων, τους κωδικούς πλοίων που είχαν άδεια διέλευσης ή δραστηριότητας την συγκεκριμένη ημέρα, τον αριθμό πληρώματος και διάφορα συμπληρωματικά στοιχεία. Σε περίπτωση που κάτι δεν ίσχυε, αμέσως στέλνονταν σήμα μέσω δορυφόρου στο κέντρο λιμενικού και αυτό με τη σειρά του έστελνε τα ανάλογα σκάφη για διενέργεια ελέγχου. Μάλιστα η ακτίνα επιχειρησιακού ελέγχου ήταν πάνω από 800χιλιόμετρα!

Δεν είναι τυχαία η κίνηση της ATLAN Space σχετικά με την παράνομη αλιεία καθώς όπως εξηγούν οι ιδρυτές της, ο 37χρονος κ.Ιντρίσι και ο 35χρονος κ.Μούμεν, υπολογίζονται διαφυγόντα κέρδη περί των 2δις € ετησίως από τα κρατικά ταμεία των χωρών της Δυτικής Αφρικής. Είναι γνωστό ότι η θαλάσσια ζώνη της δυτικής Αφρικής "βγάζει" τόσο ψάρι που τροφοδοτεί ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ καθημερινά, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στις οικονομίες των κρατών της περιοχής.

Παρόμοιες χρησιμότητες των ιπτάμενων ανιχνευτών είναι η επιτήρηση των προστατευόμενων περιοχών ελεφάντων και ρινόκερων στην επικράτεια της Νότιας Αφρικής. Στο Σουδάν χρησιμοποιούν τα drones για γεωργικές επιθεωρήσεις σχετικά με την καλλιέργεια και την εξάπλωση ιών στα εν λόγω στρέμματα.

Αποτέλεσμα εικόνας για drones africa


Στη Νιγηρία η αρχαιολογική υπηρεσία έχει στη διάθεση της drones ενώ στη Κένυα οι αστυνομικές αρχές τα έχουν για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Ακόμα εκτελούν ανθρωπιστικές αποστολές όπως η χαρτογράφηση εκτοπισμένων ανθρώπων στην Ουγκάντα, στο Νίγηρα και στη Μπουρκίνα Φάσο. Στο Μαλάουι με χρηματοδότηση της unisef δραστηριοποιούνται τα drones για ανάγκες των παιδιών. Άλλο παράδειγμα είναι η πολύπαθη Ρουάντα που εκεί η  παράδοση φαρμακευτικών σκευασμάτων είναι καθημερινή ρουτίνα. Στη Τανζανία και στη Ζανζιβάρη οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν drones για τον ίδιο σκοπό.

Το επόμενο βήμα ετοιμάζεται να γίνει μέσω πολυεθνικών οργανισμών και τοπικών πανεπιστημίων και είναι η πλήρης ετοιμότητα των αφρικανικών χωρών σε ασθένειες μεταδιδόμενες έχοντας ως πολύτιμο εργαλείο τα καταγραφικά drones με το απαραίτητο λογισμικό ανίχνευσης νόσων.

Η τεχνολογία των drones είναι ακόμα σε νηπιακό στάδιο και ο καλύτερος χώρος να αναπτυχθεί είναι η αφρικανική ήπειρος όπου τα δίκτυα μεταφοράς, οι δρόμοι και οι υποδομές υστερούν σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πλανήτη.

Τα drones θα αλλάξουν την Αφρική και τη μοίρα της. Το κράτος σε καίριο ρόλο και με ελεγχόμενες από το ίδιο, ιδιωτικές επιχειρήσεις θα της δώσουν ευκαιρίες για ακόμα καλύτερη θέση στο μελλοντικό παγκόσμιο οικονομικό-και όχι μόνο-περιβάλλον.